Hakovan NSA, objavljeni alati koje koriste?

Hakovan NSA, objavljeni alati koje koriste?

Nepoznata grupa hakera navodno je napala Equation Group, organizaciju koja je navodno povezana sa NSA.

Napadači su objavili neke od alata online. Alati uključuju računarske viruse i privatne eksploatacione kodove koje koristi ova organizacija. Da je riječ o pravim alatima potvrdili su i brojni eksperti za informacionu bezbjednost. Napadači, koji koriste alijas The Shadow Brokers, su stavili ove alate na prodaju, po cijeni od nevjerovatnih milion Bitcoin-a (oko milijardu KM). 

Equation Group, za koju postoje indicije da radi za NSA, je organizacija koja postoji već dvije decenije, a koriste tehnike koje po svojoj kompleksnosti i sofisticiranosti smještaju u vrh svijetske sajber špijunaže. 

The Shadow Brokers su objavili neke od datoteka na, sada već obrisanom, github repozitorujumu.  

Datoteke sadrže instalacione skripte, konfiguracije za C2 servere i eksploatacione kodove za ruter-e i firewallove poznatih proizvođača kao što su Cisco, Juniper i Fortinet. Neki od objavljenih dokumenata se odnose na alate koje je javnosti otkrio Edward Snowden.  

Iako istraživači koji imaju pristup dokumentima tvrde da su legitimni, ovo bi mogla bi ti prevara koja ima za cilj dobijanje medijske pažnje. Ono što je sigurno, u slučaju da je riječ o prevari uloženo je puno truda u istraživanje i pripremu iste.  

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply