Hakeri zahtijevaju milionsku otkupninu od HBO, inače objavljuju Game of Thrones

Hakeri zahtijevaju milionsku otkupninu od HBO, inače objavljuju Game of Thrones

Hakeri koji stoje iza napada na HBO kontaktirali su kompaniju zahtijevajući milionsku otkupninu. Grupa je napala HBO-ovu mrežu krajem prošlog mjeseca i navodno ukrala 1.5 TB podataka. Oni su već objavili neobjavljene epizode serija „Ballers“ i „Room 104“ kao i scenario za epizodu popularne serije „Game of Thrones“.

Ukradeni podaci navodno sadrže sadrže scenarije i neobjavljene epizode serija, povjerljive dokumente, e-mail poruke, kao i lične podatke i kontakt informacije glumaca „Game of Thrones“. Iz HBO su potvrdili krađu internih informacija, ali nisu specifikovali količinu. Iz HBO dodaju da ne vjeruju da je kompletan e-mail sistem kompromitovan.

Grupa je putem videa kontaktirala izvršnog direktora kompanije Richard Pleper.

U petominutnom videu osoba koja predstavlja grupu, predstavlja se kao Mr Smith, zahtjeva od kompanije da u roku od tri dana uplati šestomjesećnu platu Plper-a u Bitcoin-ima. Ukoliko kompanija ne uplati oko šest miliona dolara hakeri prijete da će objaviti kompletne serije i povjerljive dokumente kompanije.

Mr Smith tvrdi da pripada organizaciji koja godišnje zaradi desetine miliona dolara ucjenjujući kompanije. Oni tvrde da godišnje troše stotine hiljada dolara kupujući zero day ranjivosti koje korite kako bi kompromitovali mreže kompanija, te da im je trebalo šest mjeseci da provale u mrežu HBO.

Kao upozorenje hakeri su objavili 3.4 GB podataka koji uključuju tehničke detalje interne mreže HBO-a, administratorske kredencijale, scenarije epizoda i e-mail poruke zaposlenih u kompaniji.

Više do 50 objavljenih dokumenata je označeno kao povjerljivo,  a uključuju detalje o pravnim sporovima koji se vode protiv HBO, ponude za zaposlenje visokih funkcionera kompanije, slajdove sa tehničkim planovima, i listu od 37 977 e-mail poruka koje navodno pripadaju Pleper-u.

Jedan od povjerljivih dokumenta sadrži listu glumaca serije „Game of Thrones“ sa ličnim telefonskim brojevima i e-mail adresama.

Izvor:www.theguardian.com

Leave a Reply