Google nije u mogućnosti da zaštiti 400 miliona Android uređaja

Google nije u mogućnosti da zaštiti 400 miliona Android uređaja

Google je u utorak objavio drugi godišnji izvještaj o stanju bezbjednosti Android-a, operativnog sistema za mobilne uređaje.  

Google je nakon kritika od strane korisnika i stručnjaka iz oblasti uveo godišnji izvještaj o bezbjednosti Android operativnog sistema. Kritike su kulminirale 2014. godine kada proizvođači Andorid uređaja nisu uspjeli na vrijeme da zakrpe Heartbeed bug, jedan od najozbiljnijih u istoriji OpenSSL-a.  

Google je kritikovan i od strane kompanije kao što je Apple iz koje su tvrdili da 99% virusa namijenjenih mobilnim uređajima pogađa Android,  kao i od trane stručnjaka za bezbjednost. 

Prvi ikad godišnji izvještaj o stanju bezbjednosti u Android-u objavljen je 2015. godine. U tom izvještaju iz Google-a su tvrdili da je potencijalno štetnim aplikacijama – PHA (Potentially Harmful Applications) izloženo 1% Android uređaja.  

Glavni problem je to što na svijetu postoji jedna milijarda Android uređaja, tako 1% iznosi i do deset miliona uređaja, a drugi problem je to što PHA obuhvata aplikacije koje pripadaju nekim od sljedećih kategorija :  spyware, backdoor, ransomware, generic_malware, phising, DDoS i ostale. 

Google-ov godišnji izvještaj za 2016. Godinu tvrdi da šest milijardi aplikacija dnevno, kao i četiri stotine miliona uređaja kako bi zaštitili korisnike. Takođe iz Google-a tvrde da je zaštićeno 70,8% svih aktivnih Android uređaja, a pošto na svijetu po procjena ima 1,4 milijardi Android uređaja, pretpostavlja se da je oko četiri stotine miliona uređaja još uvijek nezaštićeno.  

 

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply