Gmail: Aplikacije mogu čitati vaše poruke

Gmail: Aplikacije mogu čitati vaše poruke

Kada su u pitanju propusti u zaštiti privatnosti korisnika Facebook je proteklih par mjeseci prva kompanija koja mnogima pada na pamet. Facebook je početkom godine bio u centru skandala koji je uključivao marketinšku kompaniju Cambridge Analytics. Cambridge Analytics je bez prethodnog odobrenja sakupljao privatne informacije, koje uključuju i privatne poruke, preko 50 miliona korisnika is SAD-a.

Glavni problem koji je doveo do ovog slučaja su politike pristupa korisničkim podacima od tzv. aplikacija treće strane (third party application). Velike kompanije kao što su Facebook ili Google omogućavaju trećoj strani da razvija aplikacije koje će se koristiti na njihovim platformama ili koje će koristiti korisnici.

Kako bi ove aplikacije mogle funkcionisati kompanije im omogućavaju pristup određenom broju privatnih podataka korisnika. Podaci koje aplikacije, a samim tim i timovi kojih ih razvijaju, se razlikuju od aplikacije do aplikacije. Spektar dostupnih podataka varira od  tzv. metapodataka ( podataka koji opisuju korisnika bez da otkrivaju privatne informacije), statističkih podataka o ponašanju, pa do pristupa ličnim informacijama kao što su ime, prezime, email adresa, broj telefona, a u nekim slučajevima kompanije imaju pristup i privatnoj korespondenciju korisnika.

Većina korisnika zaboravlja da su Facebook i Google kompanije kojima je glavni izvor prihoda prodaja reklama, te im profit koji zavisi od efektivnosti algoritama ima veći prioritet od privatnosti korisnika. U poređenju sa Facebook-om Google ima striktnije politike za pa aplikacije treće strane.

Google je prošle godine izjavio da će prestati sa skeniranjem sadržaja email poruka na Gmail-u. Međutim ova izjava, sudeći po izvještaju Wall Street Journal-a,  ne sprječava stotine aplikacija treće strane da pristupe vašem inbox-u.

WSJ tvrdi da su dvosmislene Gmail-ove politike dovele do toga da kompanije koje stoje iza različitih aplikacija za „upoređivanje cijena“, „planiranje putovanja“ i druge „email bazirane usluge“ dobile privilegije čitanja sadržaja email poruka korisnika. Korisnici moraju dati svoj pristanak za korišćenje privatnih informacija, ali često se desi da korisnici nisu ni svjesni kakve privilegija daju aplikacijama.

Više informacija koje aplikacije imaju pristup vašem Google nalogu možete pronaći u Google-ovom članku koji možete pronaći ovdje.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply