FCC planira da ukine Net Neutrality

FCC planira da ukine Net Neutrality

Novi predsjednik FCC-a (US Federal Communications Commission – Federalna komisija za telekomunikacije vlade SAD-a) Ajit Pai najavio je inicijativu koja bi mogla da bude kraj net neutrality principa. Pai je već izazvao burne reakcije nakon što je stavio van snage propise koji su sprječavali ISP-ove da prodaju podatke o svojim korisnicima bez njihovog pristanka.

Net Neutrality garantuje da se sav saobraćaj na internetu tretira jednako bez obzira od koga dolazi.

Novi propisi bi mogli omogućiti ISP-ovima uvođenje i prodaju tzv. „brzih traka“ kako bi se određeni saobraćaj mogao slati većom brzinom. Ovo će u povoljniju poziciju staviti velike kompanije koje imaju novca da plate „brze trake“. Zabrinutost izaziva i to što su veliki ISP-evi kao što su Comcast i Verizon takođe i IT kompanije. Naime i Comcast i Verizon imaju svoje video servise te je moguće da uspore internet brzine svojih konkurenata kako bi preuzeli njihove klijente.

Za ukidanje net neutrality su zainteresovani veliki ISP-evi, prvenstveno Comcast, Verizon i AT&T koji će profitirati od prodaje prioritetnog saobraćaja. Ukidanju se protivi veliki broj korisnika kao i startup kompanija, ali i dio velikih IT kompanija.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply