Facebook razvija alate za cenzuru za kinesko tržište

Facebook razvija alate za cenzuru za kinesko tržište

Facebook koji trenutno ima 1.5 milijardi korisnika, dugo vremena pokušava da tom broju doda 720 miliona korisnika interneta u Kini.

Pokušavali su različite pristupe. Prvo je Mark Zukerberg naučio mandarinski, potom je posjećivao kineski zid i promovisao knjigu kineskog predsjednika Si Đinpinga, ali ništa nije upalilo te su se izgleda odlučili za drugačiji pristup.

New York Times tvrdi da se Facebook odlučio da prihvati zahtjeve kineske vlade koji se odnose na cenzurisanje određenog sadržaja kako bi dobio pristup tržištu najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Times tvrdi da Facebook, u tajnosti, razvija alat koji će filtrirati vijesti i objave po geografskoj lokaciji. Ovaj alat će navodno onemogućavati pojavljivanje nekih post-ova u tim lokacijama. Zagovornici slobode govora smatraju da bi se ovaj alat mogao zloupotrebiti od strane kineskih vlasti, ali i vlada drugih država.

Facebook je bio prisutan u Kini do 2009. godine. Nakon nasilnih protesta Ujgura u Sinkjang autonomnoj pokrajini na sjeverozapadu zemlje Facebook je zabranjen. Kao razlog zabrane se navodi da su demonstranti  koristili Facebook kako bi se organizovali.

Mnoge zapadne internet kompanije ne posluju u Kini zbog striktnih zahtjeva vlasti. Neke od kompanija koje su napustile kinesko tržište su Google, Twitter, Facebook, YouTube, Dropbox i mnoge druge. Ovo je dozvolilo da se u Kini razviju lokalne kopije ovih servisa.   

Iako je poznato da je Facebook već neko vrijeme zainteresovan za povratak na kinesko tržište, oni tvrde da nisu u toku pregovori sa kineskim vlastima, već da su fokusirani na privatne kompanije iz Kine kojima nude svoje usluge kako bi proširile svoje tržište van granica zemlje.

 

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply