Facebook negira da prisluškuje razgovore korisnika

Facebook negira da prisluškuje razgovore korisnika

Facebook je negirao optužbe da je prisluškivao razgovore svojih korisnike kako bi ima plasirao ciljane reklame. Rob Goldman, direktor marketinga, napisao je putem Twitter-a: „Ja sam zadužen za reklamiranje na Facebook-u. Mi ne koristimo, niti smo ikad koristili, mikrofone za reklame. To jednostavno nije istina.“

Goldman je odgovorio na pitanje koje je postavila Reply All, emisija o tehnologiji, u kome su pitali korisnike: „Da li misle da Facebook koristi mikrofon za skupljanje informacija?“

Glasine da Facebook koristi svoje aplikacije za mobilne uređaje kako bi špijunirao korisnike počele su u maju 2014. godine, nakon uvođenja funkcionalnosti pod nazivom „Identify TV and Music“. Ova funkcionalnost omogućava Facebook aplikaciji za mobilne uređaje da koristi mikrofon kada korisnik objavljuje status.

Ukoliko aplikacija identifikuje TV emisiju ili pjesmu automatski taguje emisiju ili pjesmu uz status. Facebook je i ranije negirao optužbe da „uvijek sluša“ korisnike.

Međutim Facebook je ranije priznao da se njihova aplikacija poneka vrti u pozadini iako ne bi trebala. Poznat je slučaj iz 2015. godine kada je Facebook morao otkloniti grešku u aplikaciji koja je neprestano trošila bateriju na Apple uređajima. Razlog za konstantno trošenje baterije bio je otvoren kanal za transport audio signala koji je ostavljala Facebook aplikacija čak i nakon gašenja.

Pošto Facebook i Instagram (takođe u vlasništvu Facebook-a) aplikacije, kao i Facebook Messenger imaju privilegije koje im dozvoljavaju pristup kameri i mikrofonu prisluškivanje korisnika je tehnički moguće.

Kao odgovor na pitanje koje je postavio Reply All korisnici su naveli neke od bizarnih slučajnosti. Korisnici su prijavljivali da su dobijali reklame za hranu za mačke samo par minuta nakon što su pričali da će nabaviti mačku. Jednom korisniku je Facebook plasirao reklamu sa tekstom „so you popped the question!“ samo par minuta nakon što je zaprosio djevojku.

Iako Facebook nije komentarisao ovakve slučajnosti, treba uzeti u obzir da Facebook ima preko 1.7 milijardi korisnika kojima plasira desetine reklama dnevno što može dovesti do različitih zanimljivih situacija.

Izvor:theguardian.com

Leave a Reply