EU protiv špijuniranja građana u UK

EU protiv špijuniranja građana u UK

​Evropski sud pravde je efektivno osporio novi zakon o istražnim nadležnostima Ujedinjenog Kraljevstva (Investigatory Powers Act 2016). Ovaj zakon je predložen i usvojen u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva i stupa na snagu od 1. januara 2017. godine.

Iako Evropski sud još uvijek nije direktno razmatrao ovaj zakon, donesena je presuda u korist Toma Votsona i drugih koji su tužili vladu UK za kršenje prava na privatnost građana.

IPA omogućava internet provajderima da čuvaju meta podatke klijenata 12 mjeseci i izazvao je zabrinutost grupa koje zagovaraju privatnost i zaštitu ličnih podataka. Zagovornici privatnosti smatraju da bi čuvanje ovih meta podatka omogućilo špijuniranje građana bez naloga i dobrog razloga. Oni smatraju da se iz meta podataka mogu izvući precizni zaključci o životima posmatranih osoba.

Iako su se građani UK izjasnili za izlazak iz Evropske Unije na referendumu održanom ove godine, UK će mora ostati usaglašena sa zakonodavstvom EU do formalnog izlaska.

Ovaj proces može potrajati i dvije godine nakon što se UK pozove na član 50. Povelje Evropske unije.

Evropski sud pravde je već ospori sličnu inicijativu u vidu Direktive EU o zadržavanju podatka iz 2014. godine (Data Retention Directive).

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply