Estonija blokira 760 000 elektronskih ličnih karata

Estonija blokira 760 000 elektronskih ličnih karata

Vlada Estonije je objavila da je od petka povukla certifikate za 760 000 elektronskih ličnih karata kako bi spriječila krađe identiteta. Estonija je jedna od država koja se najviše oslanja na IT infrastrukturu. Oko 1.3 miliona stanovnika ima elektronske lične karte koje im omogućavaju da pristupe svim javnim servisima preko posebnog portala.

Do povlačenja je došlo nakon što su bezbjednosni eksperti pronašli grešku u čipu koji se nalazi na ličnim kartama. Svi građani koji imaju ranjive lične karte mogu zamijeniti certifikate preko interneta ili u prostorijama policije.

Premijer Estonije Juri Ratas u utorak je izjavio „Funkcionisanje e-države zasniva na povjerenju i da država ne može dozvoliti krađe identiteta svojih građana.“ On je dodao da do sada nisu otkriveni slučajevi krađe identiteta.

Estonija je postala poznata time što je 2005. godine prva uvela sistem za glasanje preko interneta. Ova država od 2001. godine kao lične karte koristi pametne kartice Švajcarske kompanije Trub AG i njenog nasljednika kompanije Gemalto AG.  

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply