DHS udaljeno hakovao Boeing 757

DHS udaljeno hakovao Boeing 757

Predstavnik DHS-a (Department of Homeland Security) objavio je prošle sedmice da je tim sačinjen od naučnika, akademika i istraživača iz DHS-a uspješno hakovao komercijalni avion u septembru prošle godine. Tim koji je vodio Johnatan Butts, bivši oficir koji je vršio testiranje bombardera B-52 i interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, uspješno je preuzeo Boeing 757.

Rezultate testa objavio je Robert Hickey, zvaničnik Sajber divizije direktorata za nauku i tehnologiju pri DHS (DHS S&T), na CyberSat samitu održanom prošle sedmice.

Hickey je izjavio da im je avion ustupljen 19.09.2016. godine, i da su nakon dva dana ostvarili pristup kontrolnom sistemu letjelice. Pri napadu nije korišćen fizički pristup avionu i korišćena je samo oprema koja je dozvoljena putnicima. On je dodao da su koristili radio komunikaciju koju koristi većina aviona, te da su ostali detalji povjerljivi.

On je dodao da kada je predstavio rezultate istraživanja od eksperata dobio odgovor da oni znaju za ovu ranjivost godinama, ali da je nisu smatrali bitnom. On je dodao da je mijenjanje softvera u avionima izuzetno skupo. Promjena jedne linije koda može koštati milion dolara i trajati godinu dana. Noviji avioni kao što su Boeing 787 i Airbus A350 nisu ranjivi na ove napade, ali je ranjivo 90% aviona koji se koriste u komercijalne svrhe.

Hickey je rekao da iako su timovi zaduženi za informacionu bezbjednost aerodroma dobri u svom poslu komunikacione mreže aviona predstavljaju izazov i za njih.

Izvor:aviationtoday.com

Leave a Reply