CCC hakovali softver za glasanje u Njemačkoj

CCC hakovali softver za glasanje u Njemačkoj

Njemački IT stručnjaci su u utorak izjavili da su pronašli ozbiljne propuste u softveru koji će Njemačka koristiti u izborima koji se održavaju 24. septembra.

Iz Chaos Computer Club (CCC), najveće hakerska organizacije u Evropi, izjavili su da softver koji se koristi nema adekvatnu enkripciju i druge mjere zaštite. Oni dodaju da privatno razvijeni PC-Wahl nikada nije smio koristiti, iako se ovaj koristi godinama u 16 saveznih država u Njemačkoj.

Linus Neumann, portparol CCC-a izjavio je da broj potencijalnih napada i ozbiljnost ranjivosti sistema prevazilazi najgora očekivanja. On je dodao da sistem ne poštuje ni osnovne principe informacione bezbjednosti.

Autor programa, Volker Berninger, odbacio je kritike i tvrdi da bi u najgorem slučaju došlo do konfuzije, koja bi mogla razljutiti neke, ali ne bi uticala na rezultat izbora.

CCC je na to izjavio da bi bilo koji online napada mogao potkopati povjerenje u demokratski proces i da ovo nije dobro vrijeme da zaboravimo na informacionu bezbjednost.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply