Bugarska: Hakeri su ukrali lične podatke 70% punoljetnih građana

Bugarska: Hakeri su ukrali lične podatke 70% punoljetnih građana

Bugarska je pretrpjela najveću krađu podatka građana u istoriji. Bugarski mediji prenose da su ove sedmice od nepoznatog hakera dobili link za preuzimanje datoteka koje sadrže lične informacije o oko 5 miliona od ukupno 7 miliona bugarskih građana. Datoteke sadrže imena, jedinstvene matične brojeve, adrese i finansijske informacije građana.

Izvor podataka su ranjivi serveri Nacionalne agencije za prihode. Ova agencija je objavila da su podaci ukradeni sa sistema za prijavu poreza. Oni su takođe objavili da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Državnom agencijom za nacionalnu sigurnost pokrenulo istragu. Zbog propusta u zaštiti podataka Nacionalnoj agenciji za prihode prijeti kazna od oko 20 miliona evra.  

Nacionalna agencija za prihode je prije dvadesetak dana objavila da su otkrili neovlašćen pristup njihovim bazama podataka. Oni su tada tvrdili da je nepoznati haker ostvario pristup manjem broju (oko 3% svih baza podataka) podataka sa njihovog informacionog sistema. Haker koji tvrdi da je iz Rusije je objavio da je novinarima ustupio podatke iz 57 baza podataka od ukupno 110 baza koje je preuzeo.

Bugarska policija je uhapsila 20 godišnjeg white hat hakera kog sumnjiče za učešće u krađi podataka. Uhapšen je Christian Boykov, ekspert za sajber bezbjednost koji radi za globalnu kompaniju TAD Group. Boykov je postao poznat kada je prije dvije godine u popularnoj TV emisiji objavio detalje o ranjivostima u veb stranici Ministarstva obrazovanja i nauke. On se odlučio na ovaj korak nakon što je ministarstvo ignorisalo njegova upozorenja. Advokat osumnjičenog tvrdi da ne postoje dokazi o umiješanosti njegovog klijenta.

Izvor: thehackernews.com