Britanac priznaje krivicu za Mirai napade

Britanac priznaje krivicu za Mirai napade

Britanac je priznao svoju krivicu na sudu u Njemačkoj prošle sedmice za lansiranje cyber napada koji je rezultovao sa otežanim pristupom internetu za više od milion korisnika telekomunikacijskog provajdera Deutsche Telekom-a. 

Njemački mediji su ovog 29 godina starog muškarca identifikovali kao “Peter Parker” i “Spiderman”, online nadimci povezani sa domenama koje su korištene za koordinisanje nekih od napada povezanih sa Mirai malware-om. Brian Krebs, bloger koji se bavi bezbjednošću, je imenovao osumnjičenog kao Daniel Kaye, haker poznat online kao “BestBuy”.

Krebs je našao poveznicu između njega i masivnog Mirao botnet-a koji je preuzeo veliki broj IoT uređaja i povezanost sa malware-om GovRAT. Prema izvještajima njemačkih medija, Daniel Kaye se izjasnio krivim i izrazio je da osjeća žaljenje za svoja djela. Kazao je da mu je motivacija bila novac, bio je zaručen i novac bi mu pružio dobar start života u braku. Izrazio je da mu glavna meta nije bio Deutsche Telekom, koristio je Mirai malware da preuzme rutere i ostale uređaje koje je želio iskoristiti da pokrene DDoS napade. Tvrdi da mu je telekomunikacijska kompanije iz Liberije platila 10.000 dolara da napadne konkurenciju.

Njemačke vlasti su izjavile da optuženom prijeti kazna od 6 mjeseci do 10 godina u zatvoru.

 

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply