Bolton: Nova sajber strategija SAD-a predviđa i ofanzivne mjere

Bolton: Nova sajber strategija SAD-a predviđa i ofanzivne mjere

Vlada SAD-a je 20. septembra objavila novu nacionalnu sajber strategiju.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD-a Džon Bolton objavio je da je prva potpuna sajber strategija u 15 godina stupila na snagu.

Nova sajber strategija pored defanzivnih mjera kao što je pojačana zaštita informacionih sistema i poboljšana sajber zaštita predviđa i ofanzivne mjere.

Nove agresivne mjere su posljedica odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa da stavi van snage odluke njegovog prethodnika koje su zahtijevale odobrenje od visoko rangiranih oficira za bilo kakve operacije u sajber prostoru.

Bolton je rekao: „Ruke nam više nisu vezane kao u vrijeme Obamine administracije. Sve nacije koje poduzimaju sajber aktivnosti protiv SAD-a trebaju da očekuju da ćemo odgovoriti ofanzivno i defanzivno.“ On je dodao da se odgovori na napade neće odnositi samo na sajber prostor.

Bolton je kao glavne protivnike naveo Kinu, Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju. On je naveo da su SAD i njihovi saveznici svakodnevno izloženi napadima u sajber prostoru, te da napadi ciljaju infrastrukturu, vladine institucije i kompanije iz SAD-a.

Sekretar Ministarstva finansija SAD-a Steven Mnučin izjavio je da je ovo ministarstvo već nametnulo sankcije Rusiji, Iranu, Sjevernoj Koreji i drugima zbog niza aktivnosti koje uključuju i sajber napade.

Sekretar Ministarstva odbrane Kristjen Nilsen izjavila je da će ovo ministarstvo raditi na promjenama zakon o elektronskom prisluškivanju i računarskom kriminalu kako bi se prilagodili okruženju koje se sve brže mijenja.

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply