Bolnice, nova omiljena meta malvera

Bolnice, nova omiljena meta malvera

Računarski virusi su odavno prestali da napadaju samo računare. Svima su poznati slučajevi napada virusa na „pametne” uređaje kao što su telefoni, televizori i sl. Problem je što računarski virusi mogu ugroziti i živote ljudi.

Zabilježeni su slučajevi napada na elektrane, sisteme za kontrolu saobraćaja i sl. a najnoviji trend su napadi na bolnice.

Problem je što virusi ne provjeravaju da li mašina koju napadaju lični računar ili medicinski uređaj koji dozira terapiju, što može imati fatalne posljedice. Sajber napadi na bolnice postale su ozbiljna prijetnja sredinom ove godine.

Posljednji zabilježen incident je napada na više bolnica u Linkonšajeru u Engleskoj.

Na veb stranici NHS-a ( Agencije za zdravstveno osiguranje, u okviru ministarstva zdravlja), objavljeno je saopštenje koje tvrdi da su morali isključiti informacioni sistem kako bi pronašli i uništili računarski virus.

Gašenje informacionog sistema dovelo je do prestanka rada više bolnica, koje su morale transportovati pacijente, među kojima i trudnice i kritične pacijente, na druge lokacije. Gašenje prouzrokovalo otkazivanje na stotine zakazanih pregleda i operacija.  

Pored ovog slučaja ove godine desetine bolnica su postale žrtva rensomvera. Najpoznatiji je slučaj bolnice iz Los Anđelesa koja je platila 17 000 američkih dolara kako bi došla do podataka.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply