Aplikacija za fitnes otkrila informacije o vojnim bazama

Aplikacija za fitnes otkrila informacije o vojnim bazama

Popularna aplikacija za vježbanje, koja se reklamira kao „socijalna mreža za sportiste“, Strava objavila je mapu korišćenja (heat map) za 2017. godinu.

Mapa je označila lokacije na kojima su sportisti trčali, vozili bicikl ili plivali na osnovu podataka sa „pametnih“ telefona i drugih uređaja koji koriste ovu aplikaciju. Nehotično ova aplikacija je na mapu ucrtala desetine baza vojske i obavještajnih službi širom svijeta.

Strava, ukoliko se ne omogući tzv. „privatni mod“, dijeli podatke o lokaciji tokom vježbanja. Ukoliko se ovo poveže sa metodom koja navodno deanonimizuje korisnike moguće je izvući interesantne podatke.

Korisnici su analizom mape navodno pronašli lokacije sljedećih baza: baze vojske SAD-a u Afganistanu, Siriji i Somaliji, baze vazduhoplovstva UK na Foklandskim ostrvima, kao i bazu NSA na Havajima.

Pored ovih korisnici su navodno pronašli ruske baze na istoku Ukrajine, bazu CIA u Somaliji i tajnu raketnu bazu na Tajvanu.

Eksperti se slažu da korišćenje ove aplikacije od strane vojnika može biti opasno. Poznavanje podataka koje emituje ova aplikacija može dovesti do zasjeda i iznenadnih napada na baze.

Iz Strava-e su objavili da je njihova mapa korišćenja zasnovana na javnim podacima, te da nisu uključeni podaci koji su označeni kao privatni, niti podaci koji potiču iz tzv. „privatnih zona“. Oni dodaju da nastoje da korisnike bolje upoznaju sa podešavanjem aplikacije kako bi imali veću kontrolu nad podacima koje dijele.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply