Al-Jazeera žrtva sajber napada

Al-Jazeera žrtva sajber napada

Medijska kuća Al-Jazeera objavila je na twitter-u saopštenje u kome navode da se odvija sajber napad na „sve sisteme“ ove kompanije. Oni su izjavili da su njihove veb stranice i nalozi na socijalnim mrežama pod napadom sa kojim se pokušavaju izboriti. Nakon objave neki gledaoci su izjavili da više nemaju pristup TV signalu Al-Jazeera televizije.

Al-Jazeera je medijska kompanija sa sjedištem u Kataru i predstavlja jednu od najvećih medijskih kuća na svijetu.
Tradicionalni saveznici Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom zbog navodnog podržavanja terorističkih organizacija i destabilizacije situacije na bliskom istoku.

Prekid diplomatskih odnosa i blokiranje Al-Jazeera-e od strane UAE i Saudijske Arabije nastalo je zbog objave navodno lažnog članka na veb stranici državne novinske agencije Katara.

Članak je sadržavao navodne izjave vladara Katara emira Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani koji je govorio pozitivno o Hezbolahu i Iranu, kog Saudijska Arabija smatra svojim neprijateljem.

Vlasti Katara su izdala izjavu u kojoj navode da je članak lažiran od strane nepoznate grupe hakera koji su preuzeli veb stranicu državne novinske agencije.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply